Yli 120 autokuntaa starttaa seikkailuun napapiirillä, mukana yllätyksiä ja vanhoja tuttavuuksia

56. Arctic Lapland Rally käynnistyy perjantaina 15.1. klo 12 Mäntyvaaran huoltoalueen lähtölavalta. Kilpailijoilla on edessään yli 200 kilometriä hyistä seikkailua Lapin tunturien siimeksessä, kun ohjelmassa on perjantaina kolme ja lauantaina neljä erikoiskoetta. Rallin kolme yleisöerikoiskoetta peruttiin COVID-19-varotoimenpiteenä, eikä yleisöä tänä vuonna samasta syystä päästetä metsäerikoiskokeille.

Ralliin starttaavien joukosta löytyvät mm. Tunturissa jo vakiovieraaksi WRC-auton puikoissa muodostunut suomalainen F1-kuljettaja Valtteri Bottas, viime vuoden lopulla Hyundailla WRC-luokan debyyttinsä tehnyt norjalainen Ole Christian Veiby, sekä yllättäen kilpailun toisella Hyundai i20 R5-autolla myös Riku Tahko.

Etenkin SM-sarjan kuninkuusluokka, pääosin R5-autoista koostuva SM1 keräsi hienon määrän kilpailijoita, kun 29 kilpailijaa lähtee tavoittelemaan luokan voittoa. Mukana ovat tietenkin SM-sarjan kärkinimet, kuten viime vuoden SM1-luokan mestari ja Arctic Lapland Rallyn SM1-luokan voittaja Teemu Asunmaa, napapiiriltä kuusi kertaa poronsarvet kotiin vienyt ja rallin kymmenkertainen suomenmestari Juha Salo, sekä vahvaa nousukiitoa viime kauden ajanut Mikko Heikkilä. Täysillä voitosta lähtee varmasti kamppailemaan myös Emil Lindholm, jolta kilpailun voitto katosi viime vuonna käsistä viimeisen erikoiskokeen sankkaan lumisateeseen. Mielenkiintoinen tulokas luokkaan on R5-kalustoon viime kauden päätyttyä siirtynyt nuori Kalle Markkanen. Paluun tuntureille tekee jälleen myös Niclas Grönholm, joka voitti viime kaudella rallicrossin MM-sarjan Suomen osakilpailun Kouvolassa.

Nelivetoisten tuotantoautojen SM2-luokassa lähes kaikilla on allaan legendaarisen Mitsubishi Lancerin eri evoluutioversioita. Viime kaudella kovaa taistelua luokan mestaruudesta ajaneet Ville Hautamäki ja Jaro Kinnunen jatkanevat siitä mihin jäivät. Poikkeuksen luokan kalustoon tekee Janne Erosen KIA Rio N5, jossa muista luokan autoista tuttu tekniikka on vaihdettu uuteen koriin.

SM3-luokasta on muodostunut tiukkaa taistelua sisältävä “nuorten luokka”, jossa lajin tulevat lupaukset ottavat mittaa toisistaan kaksivetoisella kalustolla. Viime kauden mestari Lauri Joona näyttää varmasti parasta osaamistaan ja antaa hyvän mittarin muiden nuorten vauhdille.

Viime kaudella V1600-autojen luokaksi muuttunut SM4 keräsi jälleen mielenkiintoisen kattauksen kuljettajia hyvin monipuolisella kalustolla. Luokka tarjoaakin hyvän mahdollisuuden kamppailla rallin Suomen mestaruudesta harrastajaystävällisin kustannuksin.

Ilmoittautuneiden lista

Kuva: Taneli Niinimäki