Emil Lindholmille toiset poronsarvet!

57. kertaa ajettu Arctic Lapland Rally käynnisti seitsemän osakilpailua käsittävän Ralli SM-kauden. 10 erikoiskoetta ja 220 erikoiskoekilometriä sisältäneen legendaarisen kaksipäiväisen seikkailun voittoon ajoi hallitseva SM1-luokan Suomen mestari Škodan Emil Lindholm. Etenkin kilpailun viimeinen erikoiskoe Ristilampi tarjosi rutkasti draamaa tilanteiden vaihdellessa aivan viime metreille saakka.

Perjantain avauspäivän reilun 10 sekunnin kaulaan päättänyt Emil Lindholm repäisi lauantain ensimmäiselle erikoiskokeelle sellaisen eron, että muilla ei pitänyt olla asiaa enää kärkitaisteluun. 17 sekunnin pohja-aika ja toisena ajanut Teemu Asunmaa oli ennen neljää viimeistä erikoiskoetta perässä jo lähes puoli minuuttia.

Tauon jälkeisellä Heinunkierron kahdeksannella erikoiskokeella tilanne kuitenkin tasoittui Asunmaan eduksi, kun Lindholm joutui väistämään tiellä olleita poroja. Ero kilpakumppaneiden välillä kaventui enää reiluun kuuteen sekuntiin.

Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella Asunmaa repäisi ja siirtyi johtoon vaivaisella 0,1 sekunnin erolla. Legendaarinen Tunturirallin viimeinen erikoiskoe Ristilampi otti kuitenkin omansa Asunmaan ajautessa lumipenkkaan. Lapiotyöt maksoivat Asunmaalle reilut 11 minuuttia ja tuloksena oli SM1-luokan viimeinen sija.

Pikkasen pökkäsi hankeen ja se imaisi meidät, jonka johdosta spinnattiin. Pienestä se oli kiinni, että olisi pyörinyt 360-astetta ja oltaisi päästy jatkamaan muutaman sekunnin tappiolla.

Teemu Asunmaa

Lindholm pääsi näin ollen nostelemaan himoittuja poronsarvia Lordin aukiolla nyt toista kertaa urallaan.

Tämä oli kyllä todella yllätyksellinen kisa. Ei ollut meilläkään helppoa. Täältä tulevat 1,5-kertaiset pisteet auttavat, mutta kausi on pitkä ja seuraava Riihimäen osakilpailu tulee äkkiä vastaan.

EMIL Lindholm

Toiseksi nousi päätöspäivänä hyvää vauhtia pitänyt Viron Egon Kaur, joka jäi maalissa Lindholmista kuitenkin reilusti yli minuutin. Viime vuoden SM-hopeamitalimies Mikko Heikkilä oli kolmas.

SM2-luokan kärjessä kovaa katoa

SM2-luokan kaksi edellistä Suomen mestaruutta nimiinsä vienyt Ville Hautamäki hallitsi luokan tapahtumia aina kilpailun toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle. Sarriojärven erikoiskokeella kohtalo puuttui kuitenkin peliin ja tuloksena oli keskeytys tekniseen vikaan. Läpi koko kilpailun Hautamäen jälkeen toisena ollut Vesa Hirvonen peri johtopaikan ennen viimeistä erikoiskoetta.

Ristilampi näytti kuitenkin pahat puolensa myös Hirvoselle, joka ajoi nuottivirheen johdosta penkkaan. Näin ollen vielä ennen toiseksi viimeistä erikoiskoetta kolmantena ollut Miikka Vuokila nousi dramaattisten vaiheiden jälkeen luokan voittoon.

Tämä on tätä Tunturin taikaa, mitä vaan voi tapahtua. Ja tämä tietysti korostaa sitä, että tämä ralli on etenkin kestävyyskilpailu.

Miikka Vuokila

Luokan toiseksi nousi Erno Kinnunen ja kolmanneksi Juha Pasanen.

Korhonen uuden SM3-luokan debyyttivoittaja

Uuden sukupolven nelivetoiset Rally3-luokituksen autot debytoivat Rovaniemellä uudessa SM3-luokassa neljän auton voimin. Luokan kärjessä koko kisan viilettänyt Lauri Joona kärsi ennen viimeistä erikoiskoetta teknisistä ongelmista ja joutui antautumaan voittotaistelusta.

Epäillään, että varmaan meni takaperä rikki, kun auto muuttui ihan täysin etuvetoiseksi. Jouduttiin sitten vika pätkä ajamaan etuvetoisella autolla.

Lauri Joona

Joonan kanssa käytännössä koko kisan ajan tasaista kamppailua käynyt Roope Korhonen peri näin ollen kärkipaikan ja nousi uuden SM3-luokan historian ensimmäiseksi voittajaksi.

Aika paljon oli ohjelmaa ja jouduttiin ajamaan viimeinen vielä edellä ajavan pölyssä. Tiukaksi meni, mutta äärimmäisen hieno on fiilis voitosta.

Roope Korhonen

Luokan toiseksi nousikotikisaansa ajanut kokenut Ville Ruokanen, ennen kolmanneksi pudonnutta Lauri Joonaa.

SM4-luokassa hurja taistelu voitosta – Lassila ajoi vakioluokan ykköseksi
Ensimmäisen päivän päätteeksi näytti jo siltä, että luokan ennakkosuosikki Henri Hokkala ei voittotaisteluun mukaan ehtisi. Kakkospäivän avanneella Ahmavaaran liki 45-kilometrisellä erikoiskokeella Hokkala täräytti tauluun kuitenkin yli 30 sekunnin pohjat ja nousi kärkimies Toni Herrasen kantaan.

Herrasella sama erikoiskoe ei sujunut alkuunkaan, sillä tuloksena oli vasta luokan neljänneksi nopein aika ja reilut 50 sekuntia heikompi noteeraus Hokkalaan nähden.

Päivähuollon jälkeisellä kahdeksannella erikoiskokeella Hokkala nousi jopa luokan kärkeen, mutta paremmilla renkailla yhdeksännelle erikoiskokeelle startannut Herranen kuittasi sijan takaisin hurjalla pohja-ajalla.

Ristilampi osoitti haastavuutensa myös SM4-luokalle, kun Hokkala rysäytti rajusti ulos. Herranen kuittasi voiton näin ollen yli minuutilla ennen Hokkalan paikan perinyttä Kristian Niemistä.

Ei ollut helppo ralli, rengaspeli oli todella kovaa tänään. Yhtään ei osannut arvioida, että millainen aika tulee, kun maaliin pääsi.

toni herranen

Kolmanneksi ajoi lopulta Benjamin Korhola, joka kuittasi paikan kärkitaistelussa mukana olleelta Oskari Heikkiseltä. Viime vuoden SM5-luokan mestari Heikkisen matka päättyi keskeytykseen Ristilammen pimenevässä illassa.

Vakio 1600-autojen SM5-luokassa saatiin pienoinen yllättysvoittaja, kun Ford Fiestaa käskyttänyt Leevi Lassila ajoi luokan ykköspallille. Lassila nousi kärkeen kilpailun neljännen erikoiskokeen päätteeksi, eikä luopunut paikastaan lopuilla erikoiskokeilla.

Nyt on hyvä fiilis. Saatiin ottaa viimeisellä jo vähän paineetta, kun eroa oli riittävästi. Tästä on mukava jatkaa kohti kauden seuraavaa osakilpailua.

Leevi Lassila

Ennakkosuosikin viittaa pitänyt Jere Pensas ajoi toiseksi ja Miko Kiminki kolmanneksi.

Ralli SM-sarja jatkuu jo 4.-5.2. Riihimäellä ajettavalla Auto Sorsa Riihimäki-Rallilla.

Lopputulokset

SM1-luokka

 1. Emil Lindholm 1:53:30,8
 2. Egon Kaur +1:23,7
 3. Mikko Heikkilä +1:50,0

SM2-luokka

 1. Miikka Vuokila 2:08:57,8
 2. Erno Kinnunen +1:33,6
 3. Juha Pasanen +1:53,1

SM3-luokka

 1. Roope Korhonen 2:00:44,4
 2. Ville Ruokanen +1:19,7
 3. Lauri Joona +2:03,4

SM4-luokka

 1. Toni Herranen 2:09:57,9
 2. Kristian Nieminen +1:08,8
 3. Benjamin Korhola +2:29,8

SM5-luokka

 1. Leevi Lassila 2:20:55,4
 2. Jere Pensas +1:26,9
 3. Miko Kiminki +3:36,3

Kaikki tulokset