135 kilpailijaparia lähdössä arktiseen seikkailuun

57. Arctic Lapland Rallyn ilmoittautumisajan päätyttyä listalta löytyy 135 kilpailijaparia. Mukana on komea kaarti urheilijoita SM-sarjan kärkinimistä kansainvälisiin vierailijoihin. Mukana ovat myös Jari-Matti Latvala ja Juho Hänninen 90-luvun alun rallin MM-sarjasta tutulla Toyota Celicalla.

Kilpailun kovinta, WRC2-luokasta tutuilla Rally2-autoilla ajettavaa SM1-luokkaa tähdittävät lajin kotimaiset huippunimet. Viime kauden suomenmestari ja vuonna 2019 Rovaniemellä ensimmäisiä poronsarviaan juhlinut Emil Lindholm lähtee jahtaamaan napapiirin valloitusta ensimmäistä kertaa nykyisen kartturinsa Reeta Hämäläisen kanssa. Kummallakin tämä kerta on jo kahdeksas kilpailu tuntureilla, kun mukaan lasketaan myös viime talven Rovaniemen MM-ralli. Kovimman haasteen kaksikko saanee kolminkertaisesta suomenmestarista ja myös kolme kertaa napapiirillä SM1-luokan voittoa juhlineesta Teemu Asunmaasta. Asunmaan kartanlukija on kuitenkin vaihtunut sitten viime kauden ja nyt vierellä istuu Ville Mannisenmäki, jonka kanssa Asunmaa on viimeeksi kilpaillut vuonna 2018. Tällä kaudella rallin SM-sarjan voitosta on tullut ajamaan myös Rautio Motorsport-tiimin eestiläinen Egon Kaur, joka jo viime kaudella voitti Lahden SM-rallin ja sijoittui Rovaniemen MM-rallin WRC3-luokassa toiseksi. Mukana voittokamppailussa ovat varmasti myös rallin kuusinkertainen voittaja Juha Salo ja viime vuonna myös mestaruudesta loppuun asti taistellut Mikko Heikkilä.

Mielenkiintoinen uutuus rallipoluille ovat uudet Rally3-luokan nelivetoiset autot, joiden tarkoituksena on tarjota urallaan eteneville nuorille kuskeille Rally2-luokan autoja edullisempi nelivetoinen kalusto. Rallin SM-sarjassa on näille autoille tällä kaudella oma luokkansa, SM3, johon ilmoittautui Arctic Lapland Rallyssa neljä kilpailijaparia. Lisäksi yksi Rally3-luokan auto löytyy kilpailun lisäluokista. Täysin uutena automallina yksilöitä ei vielä ole tuotu maahan montaa kappaletta, mutta luokan odotetaan nousevan suosituksi väliportaaksi SM1 ja kaksivetoisilla Rally4-autoilla ajattavan SM4-luokan väliin. Toistaiseksi luokan autoja on mahdollista ostaa vain Fordin Fiesta Rally3-malleina, mutta muutkin autonvalmistajat ovat tuomassa omat vaihtoehtonsa mukaan kilpailuun.

Kansainvälistä väriä Rovaniemelle on tulossa kahdeksasta eri maasta. Pisimmän matkan takaa Yhdysvalloista tulossa on autokunta Kyle TilleyAlessandro Gelsomino. Yhdysvaltalaiselle Tilleylle kilpailu on ensimmäinen Pohjois-Amerikan ulkopuolella, joten hänellä on edessään unohtumaton elämys Lapin tunturien katveessa. Autokunnan italialainen kartanlukija Gelsomino puolestaan tunnetaan Ken Blockin pitkäaikaisena kartanlukijana. Gelsominon noin 300 kilpailun kokemuksesta tulee varmasti olemaan hyötyä myös hänelle ensimmäisessä Arctic Lapland Rallyssa.

Kilpailun tunnetuin parivaljakko lienee Jari-Matti LatvalaJuho Hänninen, jotka starttaavat kilpailuun rallin MM-sarjasta 90-luvun alusta tutulla Toyota Celicalla. Latvala ja Hänninen ovat kilpailleet usein kotimaisissa kilpailuissa Latvalan omistamilla historic-luokan autoilla, mutta koska tämä Celican ST185-versio ei lukeudu vielä historic-kalustoksi, löytyy kaksikko kilpailun luokasta kahdeksan.